Skip to main content
Przestrzenie są podstawowym sposobem organizowania zawartości w Craft. Każda Przestrzeń działa jako oddzielna przestrzeń robocza z własnymi Dokumentami i ustawieniami na poziomie Przestrzeni.

Tworzenie nowej Przestrzeni

Kliknij nazwę Space’a u góry paska bocznego, aby otworzyć Ustawienia.
Kliknij nazwę Space'a na pasku bocznym
1
Wybierz Moje Przestrzenie w panelu Ustawień.
2
Kliknij Utwórz nową Przestrzeń w panelu Moje Przestrzenie.
3
Nadaj swojej Przestrzeni nazwę i skonfiguruj ustawienia początkowe.
Ustawienia Moje Przestrzenie z wyróżnioną opcją Utwórz nową Przestrzeń
Twój plan określa, ile Przestrzeni możesz mieć. Po osiągnięciu tej liczby opcja Utwórz nową Przestrzeń znika z panelu Moje Przestrzenie, zamiast być pokazana jako niedostępna, więc wygląda to tak, jakby została przeniesiona lub usunięta. Usuń Przestrzeń, której już nie potrzebujesz, aby zwolnić miejsce, albo sprawdź limit dla poszczególnych planów w artykule Plany i cennik.

Ustawienia Przestrzeni

Uzyskaj dostęp do Ustawień Przestrzeni przez Ustawienia → Ustawienia Przestrzeni. Sekcja Ustawienia Przestrzeni znajduje się blisko góry panelu Ustawień. Sekcja Ustawienia Przestrzeni na pasku bocznym Ustawień

Dostępne opcje

  • Templates – Przeglądaj i edytuj wszystkie szablony utworzone w tej Przestrzeni
  • Published Content – Zarządzaj opublikowanymi stronami i przeglądaj ich analitykę
  • Stats – Sprawdź limit miejsca, liczbę Dokumentów, Bloków, stron, słów, znaków oraz czas czytania
  • On-device Folders – Zobacz, które Foldery są pobrane lokalnie
  • Tags – Włącz lub wyłącz Tagi i dodaj niestandardowe zasady Tagów
  • Members & Invites – Zarządzaj członkami Przestrzeni i oczekującymi zaproszeniami, jeśli Przestrzeń jest udostępniona
  • Space Settings – Zmień nazwę Przestrzeni, przenieś Przestrzeń, opuść Przestrzeń lub usuń Przestrzeń
Przestrzeni utworzonej razem z Twoim kontem nie można przenieść do innego zespołu. Opcja Przenieś Przestrzeń nie jest pokazywana w jej Ustawieniach Przestrzeni na żadnej platformie. Przestrzenie utworzone później można przenosić.

Przenoszenie Dokumentów między Przestrzeniami

Możesz przenosić Dokumenty między Przestrzeniami, aby uporządkować zawartość. Zaznacz najpierw kilka Dokumentów, aby przenieść je w jednej operacji, używając Shift + Click na macOS lub stuknięcia i przytrzymania na iPad.
1
Zaznacz jeden lub więcej Dokumentów na pasku bocznym, a następnie kliknij zaznaczenie prawym przyciskiem myszy.
2
Wybierz Przenieś do z menu kontekstowego lub naciśnij Cmd + Shift + O.
3
Wybierz docelową Przestrzeń.
Menu Przenieś do z listą dostępnych Przestrzeni
  • Folderów nie można przenosić między Przestrzeniami (tylko Dokumenty)
  • Przeniesione Dokumenty pojawiają się w Wszystkie Dokumenty oraz Nieposortowane w docelowej Przestrzeni
  • Linki do Bloków są zachowywane, ale linki udostępnione i komentarze zostają utracone

Łączenie dwóch Przestrzeni

Przestrzeni nie można ze sobą scalić. Aby zebrać wszystko w jednej Przestrzeni, przenieś Dokumenty, a następnie usuń opróżnioną Przestrzeń.
1

Otwórz Wszystkie Dokumenty w Przestrzeni, którą chcesz opróżnić

Przełącz się na tę Przestrzeń i otwórz Wszystkie Dokumenty, gdzie w jednym miejscu wypisane są wszystkie Dokumenty z tej Przestrzeni.
2

Zaznacz Dokumenty

Zaznacz je za pomocą Shift + Click na macOS lub stuknięcia i przytrzymania na iPad. Zaznaczenie może objąć dowolną liczbę Dokumentów, więc nie musisz przenosić ich pojedynczo.
3

Przenieś zaznaczenie

Kliknij zaznaczenie prawym przyciskiem myszy, wybierz Przenieś do i wskaż docelową Przestrzeń.
4

Odtwórz foldery

Foldery zostają na miejscu. Utwórz potrzebne foldery w docelowej Przestrzeni, a następnie poukładaj w nich przeniesione Dokumenty z sekcji Nieposortowane.
5

Usuń pustą Przestrzeń

Gdy w Przestrzeni nie ma już niczego, czego potrzebujesz, usuń ją w Ustawienia → Ustawienia Przestrzeni.
Te same kroki obowiązują, gdy Przestrzenią docelową jest Przestrzeń udostępniona lub zespołowa. Wszyscy z dostępem do tej Przestrzeni zobaczą wtedy przeniesione Dokumenty, więc najpierw sprawdź, co znajduje się w zaznaczeniu.

Usuwanie Przestrzeni

Aby usunąć Przestrzeń:
Kliknij nazwę Space’a u góry paska bocznego, aby otworzyć Ustawienia.
Kliknij nazwę Space'a na pasku bocznym
1
Przejdź do Ustawienia Przestrzeni.
2
Przewiń na dół i kliknij Usuń Przestrzeń.
3
Potwierdź usunięcie (tej operacji nie można cofnąć).
Opcja Usuń Przestrzeń w Ustawieniach Przestrzeni
Jeśli opcja Usuń Przestrzeń jest wyszarzona, przeglądasz swoją Przestrzeń domyślną. Przestrzenie domyślne (utworzone automatycznie podczas rejestracji) nie mogą być usunięte, ponieważ są podstawową częścią struktury konta.